Muzica folclorica mai este cunoscuta si ca muzica populara avand radacini balcanice. Aceasta s-a dezvoltat radical in prima jumatate a secolului XX. Un sondaj de opinie al INSCOOP Research atesta ca 49,7% dintre romani prefera muzica populara si de aceea majoritatea evenimentelor se bazeaza pe acest tip de muzica.

Cum aceasta muzica este foarte apreciata la noi in tara, si artistii s-au adaptat cererii si in zilele de azi avem o multime de artisti de muzica populara.

O interpreta  foarte cunoscuta este Emilia Ghinescu. Aceasta se bazeaza pe muzica populara si de petrecere din zonele Oltenia-Muntenia.

Ea a reuşit să se facă plăcută datorită firii sale deschise şi modeste, apreciată datorită vocii şi a pasiunii pe care o pune în cântec şi, nu în ultimul rând, iubită de toţi cei care ajung să o asculte şi să o cunoască. Frumoasa artistă a dat naştere la şapte albume cu orchestră, nenumărate alaturi de Nicu Paleru şi se află în topul preferinţelor celor care organizează evenimente.

O formatie la fel de buna este Ro-Mania, o formatie de muzica populara, foarte cunoscuta la noi in tara. Aceasta  a impresionat cel mai mult cu hit-urile “Dulce-i vinul”, “Lasa-ma sa beau” si “Au inima au”. Trupa a fost infiintata in 1996, fiind una din primele din tara de acest tip. Cand a fost infiintata aceasta era alcatuita din Ionut Voicu, Radu Fornea, Mircea Presel si Daniel Alexandrescu. La momentul actual membrii trupei sunt Mihai Banica,  Ionut Andras si Raducanu Andrei Victor. Pana in anul 2010 formatia a lansat 10 albume, iar in prezent lucreaza la un nou album.

Dar nici Constantin Enceanu nu este mai prejos, albumul lui cel mai popular fiind in colaborare cu Steliana Sima si Petrica Mitu Stoian care din pacate nu mai este in viata. Constantin Enceanu s-a nascut in comuna Visina din judetul Olt la data de 16 februarie 1964. Este unul dintre cei mai de succes interpreți de muzică populară românească si fostul regizor al Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”. Din punct de vedere profesional, a atins apogeul carierei sale, iar personal, a ajuns într-un punct în care toate lucrurile sunt in favoarea lui.

În timp ce invata la Liceul Energetic Craiova, a urmat și cursuri la Școala Populară de Artă Craiova, la clasa Paulei Dogaroiu, pe care le-a si absolvit.

Din 1985 până în 1991, s-a înscris și a castigat la 19 concursuri și festivaluri din toată România, câștigând în cele din urmă concursul „Topul anului 1991” organizat de Radio Televiziunea Română(1992) și „Premiul I” la Corabia (1991).

O profesoara, Angela Dumitrescu, pasionată a muzicii populare care din păcate nu mai este printre noi, l-a învățat cântece, precum „Fetita de peste Olt”, „Jos pe valea Dunarii” și „Cand eram eu baietan”.

Acesti artisti prezentati mai sus sunt doar cativa din sutele poate chiar miile, care activeaza in acest domeniu la noi in tara. Talente noi sunt descoperite in fiecare zi, iar tara noastra nu va duce lispa de interpreti de muzica populara.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *